Äänikirjat ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan ihmisäänellä luettuja tallenteita kirjoitetusta tekstistä. Niitä voi kuunnella yleensä ainakin tietokoneella, puhelimella tai tabletilla. Kirjastoista voi lainata äänikirjoja myös cd:n muodossa. Äänikirjoista voivat nauttia ihan kaikki, sillä se on erilainen ja hauska tapa tutustua tarinaan. Erityisesti niistä on apua ihmisille, joilla on näkövamma tai lukivaikeus tai lukeminen tuntuu muuten raskaalta tai liian hitaalta. Äänikirjoja hyödyntävät myös esim. kehitysvammaiset, keskittymisvaikeuksista kärsivät, CP-vammaiset tai lihassairauksia sairastavat. Äänikirjoista on paljon iloa sellaisillekin ihmisille, jotka lukevat mielellään kirjoja, mutta haluavat samalla tehdä jotain muuta. Äänikirja on mukava seuralainen esimerkiksi pitkillä automatkoilla, lenkillä tai vaikkapa ruokaa laittaessa. Äänikirjojen valikoimassa on mm. romaaneja, elämäkertoja, tietokirjallisuutta sekä lasten- ja nuorten kirjallisuutta. Tarjolla on myös selkokielisiä äänikirjoja, joiden kohdalla kirjan kieli ja sisältö on muokattu helposti ymmärrettävään muotoon. Myös joitain peruskoulun ja lukion oppikirjoja on mahdollista tilata äänikirjoina.

Äänikirjan kesto on keskimäärin 10 tuntia, mutta sen lukemiseen saattaa aikaa kulua tuplasti. Lukijaa valittaessa kiinnitetään huomiota siihen, että lukija olisi sopivan ikäinen ja hänen sukupuolensa, äänensä, kielitaitonsa ja yleinen kokemuksensa sopivat kyseiseen kirjaan.

Aivan kuten painetut kirjat oikoluetaan, äänikirjat oikokuunnellaan. Hanna Pudas toimii äänikirjojen oikolukijana BTJ:lle, joka on yksi kirjastoille äänikirjoja tuottavista kustantamoista. Äänikirjan oikokuuntelu tapahtuu aina laadukkaista kaiuttimista, jotta mahdolliset virheet erottuvat. Pudas seuraa samaan aikaan tekstiä kirjasta, josta hän tarkistaa tulevatko kaikki sanat luetuiksi ja ovatko painotukset oikein. Jos tekstin merkitys muuttuu liikaa painotuksen tai sanan puuttumisen takia, kohta merkitään korjattavaksi. Tällöin Pudas ottaa ylös ääninauhan aikakoodin ja merkitsee kirjan sivunumeron muistiin, jotta kohta on helppo löytää myöhemmin. Jokaista pientä virhettä ei kuitenkaan lähdetä korjaamaan mikäli ne eivät erotu häiritsevästi tai vaikeuta tarinan sujuvaa seuraamista. Tärkeää on kuunnella luentaa myös ilman että seuraa tekstiä, tällöin oikokuuntelija pääsee keskittymään paremmin siihen, miltä luenta kuulostaa kokonaisuutena. Lukuvirheiden lisäksi virheitä saattaa olla itse tekstissä ja luettuna tekstin virheet korostuvat. Nämäkin kohdat luetaan yleensä uudelleen. Lisäksi nauhalle saattaa joutua taustahälinää, aivastuksia ja äkillisiä hengityksiä tai liian pitkiä taukoja. Kaikki tällaiset leikataan oikokuunteluvaiheessa pois, jotta kuunteleminen on myöhemmin sujuvaa.

Äänikirjoja lukevat yleensä rautaiset ammattilaiset, joten suurta määrää virheitä niistä harvoin löytyy. On tärkeää, että lukijat osaavat käyttää ääntään ammattimaisesti, sillä äänikirjan lukeminen on helposti 10-14 tunnin urakka. Vaikka työ jaetaan useammalle päivällä, on se silti äänelle raskas tehtävä. Äänen ja lukemisen tavan täytyy pysyä samana läpi kirjan. Äänikirjoista Pudas ei saa kovinkaan paljon palautetta. Toisinaan kuuntelijoita on häirinnyt jonkin vieraskielisen sanan lausumisasu tai lukijan yleinen tyyli rytmittää lauseita. Pudas ei kiinnitä oikokuunnellessaan huomiota tarinaan, sillä huomio täytyy pitää teknisessä sujuvuudessa. Hän kertoo nauttivansa äänikirjojen kuuntelusta muuten esimerkiksi lenkkeillessään tai kotona puuhaillessaan. Äänikirjoja löytyy kirjastoista, kirjakauppojen verkkokaupoista ja erilaisilta nettisivuilta. Toistaiseksi valikoima on laajempi englanniksi, mutta suomenkielisiä kirjojakin lisätään valikoimiin jatkuvasti. Kirjastoille voi myös esittää toiveita äänikirjoista. Oppimisvaikeuksista kärsivien taas kannattaa olla suoraan yhteydessä oppilaitokseensa, joka voi yleensä hoitaa kirjatilauksen opiskelijan puolesta. Äänikirjojen lisäksi kannattaa tutustua myös selkokielisiin kirjoitettuihin kirjoihin tai suuremmalla fontilla painettuihin kirjoihin, mikäli tavallisen kirjan lukeminen tuntuu hankalalta nimenomaan huonontuneen näkökyvyn tai lukihäiriön takia. Äänikirjojen lisäksi tarjolla on paljon erilaisia podcasteja ja radiokuunnelmia, joista voi löytää paljon iloa tilanteisiin, joissa musiikin sijasta haluaisi kuunnella tarinoita.