Arto Paasilinna

Arto Paasilinna on ollut yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisia kirjailijoita. Hänet tullaan aina muistamaan lukuisista huumorilla höystetyistä teoksistaan, joista monet niittivät myös kansainvälistä mainetta. Paasilinnan hauskat teokset ovat kirjojen lisäksi heränneet henkiin myös elokuvissa, näytelmissä ja jopa sarjakuvateoksissa. Tutustutaanpa hieman lähemmin tähän koko kansan rakastamaan kirjailijaan ja hänen elämäänsä.

Kirjailijan ura

Paasilinnan esikoisteos Karhunkaatja Ikä-Alpi julkaistiin vuonna 1964. Tätä seurasi joukko lyhyitä teoksia, kunnes hänen ensimmäinen romaaninsa Operaatio Finlandia ilmestyi vuonna 1972. Melko pian tämän jälkeen vuonna 1975 Paasilinna ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi. Hän ehti julkaista elämänsä aikana 36 romaania ja lukuisia muita lyhyempiä teoksia. Hän romaaneihinsa pohjautuvia elokuvia on tehty 10 tähän mennessä.

Paasilinnan teoksia on käännetty yhteensä 35 eri kielelle, joka tekee hänestä yhden eniten ulkomaille levinneiden teosten suomalaiskirjailijan. Jäniksen vuosi, joka tunnetaan hyvin Suomessa myös valkokankaalta, käännettiin 26 eri kielelle. Jäniksen vuosi ilmestyi elokuvana jo vuonna 1977 ja se on edelleen paljon katsottu elokuva sekä vanhemman että nuoremman väestön keskuudessa Suomessa. Lopullista painettujen romaanien määrää on vaikea arvioida, mutta sen uskotaan olevan noin 4–6 miljoonan kappaleen luokkaa, joka on varsin huikea saavutus kirjailijan uralla.

Mutta mikä sitten teki Paasilinnan kirjoista niin suosittuja? Niiden nokkeluus, maanläheiset aiheet, joihin oli helppo samaistua ja ennen kaikkea niiden sisältämä hullun hauska huumori, joka sai lukijan kuin lukijan nauramaan vatsa kippuralla. Paasilinna oli taitava sanankäyttäjä ja hänen huumorinsa puri kaikenlaisiin ihmisiin kulttuuritaustasta huolimatta. Tämä selittää myös kirjojen valtavan menestyksen maailmalla.

Paasilinnan romaanien aiheet sopivat hyvin myös valkokankaalle ja niistä pystyttiin tekemään todella menestyviä elokuvia. Erityisesti suomalainen elokuvaohjaaja Ere Kokkonen näki romaanien potentiaalin ja hän ohjasikin neljä eri elokuvaa niistä. Ere Kokkonen tunnetaan Turhapuro-elokuvistaan, joten huumori oli hänelle jo ennestään tuttu aihe. Valitettavasti hän menehtyi vuonna 2008, muuten olisimme varmaan nähneet useammankin Paasikiven teoksen hänen ohjaamanaan.

Kirjailijan ura

Elämä

Paasilinnan perhe oli joutunut aikoinaan pakenemaan Norjaan Talvisodan sytyttyä. He asuivat eri puolilla Lappia palattuaan takaisin Suomeen ja Arto Paasilinna syntyi perheen viidentenä lapsena vuonna 1942. Perheessä vallitsi korkea arvostus sivistystä ja kirjallisuutta kohtaan. Tämä johti siihen, että Arto osasi lukea jo ennen kouluun menoa ja kiinnostus kirjoihin syntyi hyvin nuorella iällä.

Arto rakasti tarinoiden kertomista ja monesti koulumatkat kuluivatkin joutuisasti hänen kertoessaan tarinoita sisaruksilleen. Arton ihan ensimmäiset kirjoitukset pääsivät Pohjolan Sanomiin ja ne julkaistiin lehdessä nuortensivuilla. Oli selvää, että tästä nuoresta kirjailijasta tultaisiin vielä kuulemaan paljon. Arto kävi myös armeijan, joka varmasti antoi muutamia aiheita myös hänen myöhempiin teoksiinsa.

Hänet muistetaan monien lehtien toimittajan työstään. Hän on toiminut uutistoimittajana, toimistussihteerinä, noussut aina päätoimittajan virkaan ja hänen kolumninsa viihdyttivät myöhemmin useissa eri lehdissä. Paasilinna muistetaan lehtiartikkeleistaan ja hän teki myös paljon radio- sekä televisiotyötä. Paasilinna palkittiin lukuisilla kirjallisuuspalkinnoilla ja hän ansaitsi myös Pro Finlandia mitallin vuonna 1993. Paasilinna alkoi kuitenkin sairastumaan pahoin 2000-luvulla. Hän oli kärsinyt epileptisistä kohtauksista ja vuonna 2009 hän sai aivoinfarktin sekä aivoverenvuodon. Tämän jälkeen kirjailija ei enää palannut ennalleen ja hän vietti viimeiset vuotensa hoitokodissa. Paasilinna kuoli 76-vuotiaana vuonna 2018.

Arto Paasilinna tullaan aina muistamaan yhtenä Suomen kirjallisuuden menestyneimmistä nimistä. Hänen kirjojansa tullaan lukemaan vielä vuosisatojen ajan ja ne kuuluvat myös monien koulujen lukukirjastoon. Ne elävät nykyään sekä kirjojen kansissa että myös äänikirjoina, josta ne ovat helposti jokaisen ulottuvilla.