Harry Potter on seitsemänosainen fantasiakirjasarja, jonka on kirjoittanut brittiläinen kirjailija J.K.Rowling ja josta on tullut suuri kansainvälinenen menestys.

Kirjasarjan päähahmo on Harry Potter -niminen poika, jolla on ihmeellisiä kykyjä ja joka opiskelee taikakoulussa velhoksi. Hänen tehtävänsä kirjasarjassa on taistella ystäviensä avulla  pahaa velho Voldemortia vastaan, joka on tappanut hänen vanhempansa. Poika asuu 1990-luvun Englannissa sedänsä ja tätinsä luona, jotka kohtelevat häntä kaltoin. Hän saa tietää kyvyistään vasta 11-vuotiaana, saatuaan kutsun opiskelemaan velhokouluun. Hän jättää kotinsa ja muuttaa velhomaailmaan, jossa hän käy Tylypahka-nimistä velhokoulua ja saa ystäviä. Koulussa opiskellaan erilaisia velholle välttämättömiä tietoja ja taitoja, kuten eläimeksi muuttumista, taikajuomien tekemistä, pimeydeltä suojautumista. Jokaisella oppilaalla on myös käytössään oma taikasauva. Harryn vahvuutena on se, että hän pystyy perustelemaan ajatuksiaan erittäin vahvasti ja muuttamaan ystäviensä mielipiteitä. Harry Potterin suosikkiurheilulaji on huispaus. Huispaus onkin Harry Potter -maailmasta alunperin oleva urheilulaji, josta on myöhemmin kehitetty oikea urheilulaji. Huispaus on myös harrastuksena myös muilla oppilailla.

Myös Harryn ystävillä ja kirjasarjan muilla hahmoilla on erityisiä taitoja. Harryn paras ystävä on Ron, joka on arka ja epäitsevarma, mutta joka kuitenkin auttaa ystäväänsä aina tarpeen tullen. Hän on myös taitava taikašakkipelaaja, ja hänen taidostaan on Harrylle apua. Hermione Grander on viisas ja määräilevä tyttö, joka on hyvin perehtynyt taikuuteen ja osaa suurimman osan oppikirjoista ulkoa. Hänessäkin on epävarmuutta ja hän pelkää epäonnistua. Hän on kuitenkin hyvä ystävä ja hänen tiedostaan on apua esimerkiksi ensimmäisessä kirjassa, jossa Harry etsii viisasten kiveä. Sitten on eräs poika, Neville, joka unohtaa jatkuvasti asioita ja jonka velhokyvyt ovat heikommat kuin muilla, mutta joka pystyy taistelemaan tarvittaessa ketä tahansa vastaan.Koulun rehtorina on professori Dumledore, jolla on pitkät hiukset ja puolikuun muotoiset silmälasit. Hän muistuttaa Gandalfia ja on erittäin kokenut ja mahtava velho. Ainoa velho, jota Voldemort pelkää. Hän rakastaa karamelleja ja kamarimusiikin kuuntelua.

Velhokoulussa on myös oma räyhähenki nimeltä Riesu, joka vaeltelee koulussa ja aiheuttaa sekasotkua monin tavoin.Voldemort on kirjasarjan kielteinen hahmo,  joka pitää vihaa muita velhoja kohtaan. Hän pyrkii kuolemattomuuteen ja luo itselleen hirnyrkkejä eli esineitä, joihin hän panee osan sielustaan pysyäkseen kuolemattomana. Vaikka hänen ruumiinsa tuhoutuu, niin hän kokoontuu uudestaaan. Hänen seuralaisiaan ovat kuolonsyöjät, jotka kantavat hänen tunnustaan Pimeää piirtoa. Heitä pelätään, koska he tulevat taloihin ja surmaavat niiden asukkaita, minkä jälkeen he jättävät Pimeän piirron merkiksi. Uusia hahmoja ilmestyy myös ensimmäisen kirjan jatko-osissa. Hahmojen ja niiden ominaisuuksien lisäksi sarjassa on erilaisia tärkeitä taikaesineitä, joita hahmot käyttävät avukseen. Esimerkiksi edellämainitut hirnyrkkit, taikasauvat, taikapeili, viisasten kivi. Taikamaailmassa esiintyy myös erilaisia outuja eläimiä ja olentoja, kuten Feniks-lintu, kissaa muistuttava gäätä, pureva keiju. Kirjoissa on myös runsaasti taikamaailman sanoja ja nimityksiä, joita ei ole tavallisessa kielessä.

Kirjasarjan synnystä

Idean Harry Potterista Rowling sai vuonna 1997 junamatkalla Manchesterista Lontooseen. Kirjoittamaan hän ryhtyi hieman myöhemmin työskennellessään englannin kielen opettajana Portugalissa. Samoihin aikoihin hän meni naimisiin ja synnytti Jessica-tyttären. Avioliitto ei kestänyt ja Rowling muutti Skotlantiin, missä hän jatkoi ensimmäisen Harry Potter -kirjansa kirjoittamista.  Hän kirjoitti aluksi käsin ja sitten vanhanaikaisella kirjoituskoneella, joten kirjoittaminen oli hidas prosessi. Kirja kuitenkin myi hyvin ja voitti useita palkintoja. Kustannusyhtiö Scholastic osti julkaisuoikeudet itselleen maksamalka Rowlingille 105 000 dollaria. Rowling lopetti opettajan työnsä ja keskettyi kirjoittamiseen. Pian ilmestyivät ensimmäisen kirjan jatko-osat.  Rowlingi erinomaisen mielikuvituksen ansiosta kirjoja valmistui jopa kahdessa viikossa. Kaikkiaan hän on kirjoittanut 7 varsinaista Potter-kirjaa ja lisäksi joitakin erikoiskirjoja, kuten Huispaus kautta aikojen. Harry Potter – kirjat ovat käännetty useille kielille.

Kirjasarjan synnystä