Vuosina 2011-2019 elettiin aikaa, jolloin somessa, lehdissä ja keskusteluissa tuli aina vastaan sarja nimeltä Game of Thrones. Meidät voitiin oikeastaan jakaa kahteen eri ryhmään, sarjaa seuraavat ja ne, jotka eivät olleet koskaan katsoneet yhtäkään jaksoa. Harvemmassa oli kuitenkin ne henkilöt, jotka eivät olisi koskaan kuulletkaan koko sarjasta, kuten myös ne, jotka olisivat nähneet vain yhden jakson. Sillä jos näit yhden jakson, katsoit todennäköisesti muutkin.

Game of Thrones saavutti ennennäkemättömän maailmanmaineen. Siitä tuli yksi aikakautemme kulttisarjoista. Mutta kuka tai ketkä ovat sitten ihmisiä sarjan takana? Koko sarja perustuu kirjailija George R.R. Martinin, tunnetaan myös lyhenteellä GRRM, kirjoittamaan kirjasarjaan nimeltä A Song of Ice and Fire, Tulen ja Jään Laulu. Mutta kuka on GRRM ja miten hänestä tuli näin kuuluisa kirjailija?

George syntyi esikoisena aivan tavalliseen perheeseen New Jerseyn Bayonneen Yhdysvalloissa. Hänen juurensa ovat vahvasti myös Irlannissa äidin puolelta. Hänen isänsä toimi ahtaajana Bayonnen satamassa. Perhe eli hyvin yksinkertaista elämää. Georgella oli kaksi nuorempaa sisarusta ja he kävivät kaikki koulua. Heidän päivänsä koostuivat kävelystä kouluun ja takaisin, sekä kotitöissä auttamisesta.

lapsuus

GRRM kertookin tämän lapsuuden elämän tuntuneen liian yksitoikkoiselta ja se sai hänet tutustumaan kirjojen ihmeelliseen maailmaan. Hän alkoi lukea paljon ja oli erityisen kiinnostunut erilaisista fantasiakirjoista. Hän alkoi kirjoittaa erilaisia hirviötarinoita ja myi niitä muutamalla pennillä asuinalueen muille lapsille. Hänellä oli todella vilkas mielikuvitus ja tarinat sisälsivät todella mielenkiintoisia kertomuksia muun muassa kilpikonnien asuttamasta kuningaskunnasta.

Hieman myöhemmin nuoruudessaan hän innostui todella paljon sarjakuvista. Erityisesti Stan Leen, joka tuotti paljon materiaalia Marvel Comicsille, teokset tulivat hänelle todella tärkeiksi. Hän on myöhemmin myös maininnut Stan Leen yhdeksi tärkeimmistä esikuvistaan. Vuonna 1970 hän valmistui erinomaisin arvosanoin Illinoisissa sijaitsevasta Medil School of Journalismista.

Matka kirjailijaksi

GRRM halusi luoda uraansa pelkästään kirjailijana. Vaikka hän olikin erittäin lahjakas siinä ja sai jonkin verran tuotoksiaan julkaistua, siitä saatava raha ei kuitenkaan täysin riittänyt elämiseen. Hän pääsi opettamaan englantia ja journalismia Clarken yliopistoon, jossa hän toimi vuosina 1976-78. Vaikka hän nauttikin opettamisesta, läheisen ystävän kuolema sai hänet uudelleen arvioimaan omaa elämäänsä ja jo vuonna 1979 hän päätti ryhtyä täyspäiväiseksi kirjailijaksi ja muutti New Mexicoon.

Hän oli myös aktiivisesti mukana shakki toiminnassa. Hän oli erittäin lahjakas shakinpelaaja ja hänelle oli kertynyt paljon kokemusta pelistä. Sen avulla hän pääsi järjestämään turnauksia, jotka yleensä pelattiin viikonloppuisin. Tämä toi mukavasti lisää tuloja hänelle ja viikot hän voisi kirjoittaa romaanejaan täyspäiväisesti. Tämä mahdollisuus kuitenkin myös loppui nopeaan ja GRRM:n oli kehityttävä kirjailijana, jotta hän voisi tehdä siitä pääasiallisen ammattinsa.

Pikkuhiljaa hän onnistui saada yhä enemmän mainetta tieteis- ja fantasiakirjailijana. Hän käsikirjoitti ja tuotti myös lukuisia TV-sarjoja. Ainot asia mikä häntä häiritsi TV-sarjojen tekemisessä, oli se, että hänen täytyi usein jaksojen pituuden takia jättää paljon asioita pois alkuperäisistä teksteistään. Siitä alkoikin myös Tulen ja Jään Laulu, eeppinen fantasiatarina, joka voisi myös TV:ssä noudattaa alkuperäistä tekstiään.

GRRM on julkaissut urallaan lukuisia eri kirjoja. Niistä on suomennettu muun muassa Ristin ja Lohikäärmeen Tie, Apinakuuri ja Nahanvaihtajat. Hän on myös vieraillut Suomessa viimeksi vuonna 2017 Worldcon tapahtumassa, mikä on yksi tieteiskirjallisuuden alan suurimpia vuosittaisia tapahtumia. GRRM kirjoittaa edelleen aktiivisesti blogiaan, jossa hän kertoo elämästään ja ottaa kantaa myös moniin yhteiskunnallisiin asioihin.